Kvasac V1116 Lalvin

Pakovanje: 500 g

Vrsta vina: belo, crveno, roze

1.740,00 рсд

NAMENA PROIZVODA: Za alkoholnu fermentaciju svežih, voćnih belih vina, a može se upotrebiti i za roze i crvena vina.

EFEKAT NA VINO: Kvasac V1116 kada fermentiše na temperaturama ispod 16°C, uz pravilan dodatak hrane, jedan je od najvećih proizvođača cvetnih estera, koji daju vinu dobijenom od belog grožđa visokog prinosa, sveže, cvetne arome. Osim toga ovaj kvasac je jedan od najotpornijih na teške uslove fermentacije kao što su niska temperatura, mala mutnoća i mali sadržaj masnih kiselina. Koristi se i za fermentaciju „ledenih vina“.

DOZIRANJE: 25-40g/hl.

Doza od 25 gr/hl se povećava proporcionalno ako su uslovi fermentacije teški ili nisu kontrolisani shodno nameni i proceni tehnologa.

UPUTSTVO ZA UPOTREBU: Kvasac rastvoriti u Go Ferm Protectu prema uputstvu za upotrebu GoFerm Protecta. Ukoliko se ne koristi Go Ferm Protect, onda rastvoriti kvasac uz lagano mešanje u 10 puta više vode od količine kvasca, pri čemu voda treba biti zagrejana na 38°C. Sačekati 15-30 minuta i umešati u širu. Razlika u temperaturi kvasca i šire ne sme biti veća od 10°C. Ako je ova razlika veća ne hladiti kvasac već umlačiti jednu manju količinu vina kao starter uzorak (shodno veličini posude kojom se raspolaže) da bi u njoj otpočela fermentacija. Kasnije, tokom nekoliko časova, dodavati po malo šire dok se kvasac potpuno ne prilagodi a fermentacija ne uzme maha. Tek zatim sipati sadržaj iz starter uzorka u ostatak šire. Ovo je bitno jer se kvasci koji rade i na nižim temperaturama (kao što je ovaj) najpre moraju razmnožiti u punoj meri na odgovarajućoj temperaturi da bi se posle toga mogli postepeno i oprezno izložiti nižoj temperaturi.

NAPOMENA: Odgovor na pitanje na kojoj temperaturi treba određeni kvasac da obavlja fermentaciju treba potražiti merenjem utroška šećera u širi u periodu od 24 časa. Kada je utrošak šećera na dnevnom nivou 5 do 10% u odnosu na početni sadržaj šećera u širi, znači da se fermentacija obavlja pod pravilno podešenom temperaturom za taj konkretni kvasac.

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE:

Kvasac Belo Roze Crveno Kasna berba Zastala fermentacija Aroma Temperatura
šire ˚C
Brzina ferment. Borbenost Tolerancija na alkohol. Hrana Proizvodnja
H2S
Lalvin V1116 (K1) 4 2 4 3 3 sortna 10-35 brza aktivan 18% malo malo

NAPOMENA:ocena 1-ne preporučuje se
ocena 4-preporučuje se

Proizvodi: DANSTAR FERMENT AG, Fredericia, Danska,podružnica Lallemand Inc.
Uvoznik za Republiku Srbiju: Enovitis doo, Topola, Srbija.

Težina 0,6 kg
Pakovanje

500 g