Kvasac Cross Evolution, Lallemand

Pakovanje: 100 g, 500 g

Vrsta vina: belo, roze

1.260,00 рсд4.125,00 рсд

NAMENA PROIZVODA: Hibridni kvasac za alkoholnu fermentaciju aromatičnih belih i roze vina.

EFEKAT: Cross Evolution je jak fermentor, idealan za aromatična bela i roze vina sa visokim alkoholnim potencijalom koja fermentiraju na niskim temperaturama i u uslovima niskog sadržaja azota (malo hrane). Cross Evolution nije genetski modifikovan kvasac, ali je deo jedinstvenog programa razvoja hibrida. Takođe, doprinosi telu i punoći vina i daje izuzetno izbalansirana i aromatična vina. Preporučuje se za Chardonnay, Chenin blanc, Gewürztraminer, Pinot blanc, Pinot gris, Riesling, Roussanne, Sauvignon blanc i Viognier. Veoma mala proizvodnja vinil-fenola koji inače daje nepoželjne arome vinu.

DOZIRANJE: 25-30r/hl.

Doza od 25 g/hl se povećava proporcionalno ako su uslovi fermentacije teški ili nisu kontrolisani shodno nameni i proceni tehnologa.

UPUTSTVO ZA UPOTREBU: Kvasac rastvoriti u Go Ferm Protectu prema uputstvu za upotrebu GoFerm Protecta. Ukoliko se ne koristi Go Ferm Protect, onda rastvoriti kvasac uz lagano mešanje u 10 puta više vode od količine kvasca, pri čemu voda treba biti zagrejana na 38°C. Sačekati 15-30 minuta i umešati u širu. Razlika u temperaturi kvasca i šire ne sme biti veća od 10°C. Ako je ova razlika veća ne hladiti kvasac već umlačiti jednu manju količinu vina kao starter uzorak (shodno veličini posude kojom se raspolaže) da bi u njoj otpočela fermentacija. Kasnije, tokom nekoliko časova, dodavati po malo šire dok se kvasac potpuno ne prilagodi a fermentacija ne uzme maha. Tek zatim sipati sadržaj iz starter uzorka u ostatak šire. Ovo je bitno jer se kvasci koji rade i na nižim temperaturama (kao što je ovaj) najpre moraju razmnožiti u punoj meri na odgovarajućoj temperaturi da bi se posle toga mogli postepeno i oprezno izložiti nižoj temperaturi.

NAPOMENA: Odgovor na pitanje na kojoj temperaturi treba određeni kvasac da obavlja fermentaciju treba potražiti merenjem utroška šećera u širi u periodu od 24 časa. Kada je utrošak šećera na dnevnom nivou 5 do 10% u odnosu na početni sadržaj šećera u širi, znači da se fermentacija obavlja pod pravilno podešenom temperaturom za taj konkretni kvasac.

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE:

Kvasac Belo Roze Crveno Kasna berba Zastala fermentacija Aroma Temperatura
šire ˚C
Brzina ferment. Borbenost Tolerancija na alkohol. Hrana
Cross Evolution 4 4 1 1 1 sortna 10-20 umerena aktivan 15% malo

NAPOMENA: ocena 1-ne preporučuje se
ocena 4-preporučuje se

Proizvodi: DANSTAR FERMENT AG, Fredericia, Danska,podružnica Lallemand Inc.
Uvoznik za Republiku Srbiju: Enovitis doo Topola, Srbija.

 

Težina -
Pakovanje

100 g, 500 g

PROGRAM ENOVITIS SAJMA / 10. & 11. MAJ
PROGRAM ENOVITIS SAJMA / 10. & 11. MAJ