ŽICA

Crapal

Najveći brend ove kompanije u oblasti vinogradarstva je žica CRAPAL koja je zbog svojih prednosti u odnosu na ostale vinogradarske žice postala najprodavanija na svetu. 

crapal-zice

Detaljne informacije i opis

Još od početka 19 veka u Luksemburgu je razvijena industrija gvožđa i čelika a danas je tu smeštena centrala najvećeg svetskog proizvođača čelika Arcelor Mittal. To preduzeće je nastalo 2007. ujedinjenjem luksemburškog koncerna Arcelor i indijskog koncerna Mittal Steel. Arcelor Mittal je najveća svetska kompanija za proizvodnju čelika a prisutan je na berzama u: Njujorku, Amsterdamu, Parizu, Briselu …

Najveći brend ove kompanije u oblasti vinogradarstva je žica CRAPAL koja je zbog svojih prednosti u odnosu na ostale vinogradarske žice postala najprodavanija na svetu. Osnovna prednost je da je njeno istezanje 5-8% za razliku od standardnih žica čije istezanje ide i preko 30%, tako da je rok trajanja i do nekoliko puta duži od obične žice, konkretno, drastično manje se tanji, korodira, štedi vreme koje treba provesti na dotezanju i održavanju.

Druga velika prednost brenda CRAPAL je da je zbog svoje čvrstoće i dugotrajnosti, preporučeno koristiti manje obime od standardne žice, tako da kilogram ove žice sadrži daleko veću dužinu od standardne.

Za osnovnu vinogradarsku žicu, idealno je postaviti žicu promera 2.5mm umesto standardne žice od 3.2mm, a za pomoćne promer 2.00mm modela Crapal umesto 2.7mm standardne. Crapal žica će na ovaj način uštedeti novac kroz uštede u radnoj snazi potrebnoj za dotezanje i popravke žice i kroz njen životni vek koji će biti koliko i životni vek samog vinograda pa je nije potrebno nikada menjati. (слика iz priloga)

Vek trajanja vinogradarske žice određen je vekom trajanja presvlake, odnosno obloge koja je štiti. Presvlaka odnosno obloga vinogradarske žice je pod uticajem korozivnog potencijala vazduha i agresivnosti hemikalija korišćenih u cilju zaštite vinograda. Crapal®2 TOP ima presvlaku koja se satoji od legure cinka i aluminijuma. Cink obezbeđuje aktivnu zaštitu i troši se gledano na duži rok. Aluminijum prekriva sloj cinka i na taj način značajno usporava njegovo trošenje vremenom.

Danas na tržištu ima raličite žice proizvođača iz celog sveta, zašto je baš CRAPAL toliko cenjen od strane vinogradara?

PREDNOSTI:

  • Izdržljiv, dugotrajni ali meki zaštitni sloj žice manje oštećuje lozu prilikom trenja a istovremeno pruža veću otpornost na habanje u kontaktu sa stubovima i zatezačima što žici omogućava i veoma dug životni vek
  • Zaštitni sloj je ravnomerno precizno nanesen celom površinom žice što zaštitu čini konzistentnom
  • Vek trajanja CRAPAL žice je nekoliko puta duži od veka trajanja jako galvanizovane žice po evropskom standardu EN 10244-2
  • CRAPAL žica ima veliku elastičnost i savitljivost što joj omogućava da bez oštećenja preživi sve fizičke uticaje, pri tom se minimalno isteže jer se sa smanjenjem opterećenja i promenom godišnih doba vraća na početnu dužinu i kao takva odlično podnosi savijanje i uvrtanje
  • Pod uticajem vremenskih uslova ispušta minimalnu količinu cink oksida (6 puta manje nego klasična žica) što je bitno sa ekološke tačke gledišta i u organskoj proizvodnji za lakše i brže dobijanje sertifikata. Cink je od suštinske važnosti za rast biljaka ali iznad određene granice postaje štetan (koči rast biljaka). Žica CRAPAL neće nikada previše zasititi zemljište cink oksidom!

Tehnički podaci za 2.00 / 2.20 / 2.50 mm Crapal®2 TOP

Prečnik žice (mm)Težina (Kg/kotur)Dužina (m/kotur)Sila istezanja (N/mm2)Nosivost (kg)Istezanje (%)
2.00251000750 / 9502955-8%
2.2025830750 / 9503555-8%
2.5025650750 / 9504505-8%

CRAPAL je potpuno u skladu sa sledećim evropskim standardima:
• EN 16120-2 (Kvalitet čelika)
• EN 10244-2 (Zaštita cinkom ili legurom cinka)
• EN 10218-2 (Dimenzija žice)

Enovitis je ekskluzivni uvoznik i distrubuter ovog brenda za teritoriju Srbije i Crne Gore.

ENOVITIS LABORATORIJA

Poštovani saradnici,

Velika nam je čast i zadovoljstvo da vas obavestimo da je od 22. septembra počela sa radom Laboratorija Enovitis.

Potpunu kontrolu procesa proizvodnje vina i jakih alkoholnih pića od sada možete osigurati uz pomoć najsavremenijeg WineScan uređaja.

Rezultati analize parametara dostupni su u roku od 24 časa od prijema uzoraka i uslužno se rade na Foss WineScan uređaju koji pruža najveću preciznost i najbolje rezultate.

Više informacija na telefon: 062 237 162
Ili putem e-maila: lab@enovitis.net