Project Description

 

 

Kvasci za roze vina

Tehnologija proizvodnje roze vina je gotovo identična tehnologiji proizvodnje belih vina. Jedina razlika se javlja u dužini maceracije jer bele sorte mogu macerirati u pneumatskoj presi i 24 časa dok bi boja bila prejaka kod rozea ako bi crne sorte toliko dugo macerirale.
Zbog toga maceracija za roze treba da traje od nula do 2 sata za rozea nežne ’’provansalske’’ boje, zavisno od sorte. U tom smislu jedan dobro zreo Cabernet Sauvignon ne treba uopšte da macerira ako se želi nežna nijansa rozea, dok jedan nedozreli Hamburg može da ostane i nekoliko sati u društvu sa pokožicom itd. Svi ostali potezi izvođenja pravilne alkoholne fermentacije su skoro identični kao i u proizvodnji belih vina…

Sledeći kvasci dokazano daju odlična roze vina:

 

Cross Evolution

Daje izuzetan roze od zrelog Cabernet Sauvignon-a, Prokupca i drugih sorata.

Zahteva kontrolisanu fermentaciju jer ume da bude vrlo impulsivan u ranim fazama alkoholne fermentacije koju ume da obavi u celosti za par dana. Kada se takvo nešto dogodi dobiće se vino skoro bez ikakve arome. Takođe je vrlo bitno mešanje vina na finom talogu.

 

Enoferm ICV D47

ICV D47 je veliki proizvođač polisaharida sa izraženom voćnošću u celom opsegu.

Arome vina koja su fermentirala sa ICV D47 daju kompleksnost kupažama. U prilog tome ICV D47 daje vinu svilenu notu i postojanost.

 

Lalvin 71B

Ovaj kvasac se posebno dobro pokazao za mlada crvena vina od sorte Hamburg (muskat) ali i za roze.Poznat je u proizvodnji crvenih poluslatkih vina sa karakterom tropskog voća. Postojane arome su posledica njegove proizvodnje stabilnih estera i većeg procenta alkohol. 71B takođe ublažuje vrlo kisele šire delimičnim metabolizmom jabučne kiseline. Vrlo je kompatibilan malolaktičkim bakterijama.

 

Lalvin ICV GRE

Za voćni roze u stilu vina sa Rone.Ovaj kvasac stavlja u prvi red voćnost i
’’lako-se-pije’’ karakter, daje bogat ukus na prvi gutljaj. Ako grožđe nije optimalno zrelo ICV GRE prikriva zelene tonove u crvenim, roze i belim vinima. Roze vina od zrelijeg grožđa koja su fermentisala sa ICV GRE™ dobro se mešaju sa roze vinima koja su fermentisala sa kvascem Lalvin ICV D21®.