Project Description

Aluminijumski navojni zatvarači

Aluminijumski navojni zatvarači se sve više koriste u svetu poslednjih nekoliko godina. Mišljenja vinara su veoma podeljena po ovom pitanju.
Ta mišljenja variraju od onih da se samo jeftinija vina mogu njima zatvarati pa do onih da su bolji i pouzdaniji od plutanih zapušača i da se njima mogu zatvarati i najskuplja vina.
Navojni zatvarači se izrađuju u dve osnovne verzije: sa narezanim navojem i bez njega.

Verzija sa narezanim navojem je znatno skuplja jer se svakom zatvaraču mora pojedinačno narezati navoj što je radno i vremenski zahtevan posao. Ova verzija zahteva jeftiniju ručnu zatvaračicu koja samo steže ”kragnu” na donjem delu navojnog zatavrača koji se prethodno zašrafi ručno na bocu.

Navojna zatvaračica koja narezuje navoj na zatvarač koji je inicijalno bez narezanog navoja postavljen na bocu je dosta skuplja ali su zatvarači jeftiniji pa se ova verzija više isplati na duži rok i za veću proizvodnju.

I jedni i drugi se proizvode u više boja i veličina. Cena im još zavisi i od vrste uloška odnosno od vrste obloge unutrašnjeg sedišta (ekspandirani polietilen, pluta ili drugo).

 

Aluminijumski zatvarači bez narezanog navoja

 

Aluminijumski zatvarači sa narezanim navojem