Dragi prijatelji,
vinogradari, vinari, voćari i proizvođači rakije,
Preko 500 posetilaca iz zemlje i okruženja ponelo je sa sobom samo pozitivne utiske sa sajma Enovitis Expo  koji je održan 13. i 14. marta 2013 u Kragujevcu. Preko 30 izlagača iz zemalja bivše Jugoslavije, Italije, Austrije, Češke, Nemačke, Švajcarske, Francuske i Čilea predstavile su svoje reprezentativne proizvode namenjene vinogradarstvu i vinarstvu.
Od poznatih svetskih brendova bili su prisutni:

 

Sajam je otvorio direktor Enovitis gospodin Đorđe Milivojević.

Zatim je usledilo predstavljanje najvećeg Italijanskog proizvođača loznih kalemova VCR (Vivai Cooperativi Rauscedo) od strane Dr. Raffaele Niedda i gospođe Vesna Vidas, kao i degustacija vina dobijenih iz određenih klonova belih i crnih sorti. Učesnici su imali, ne samo priliku da uživaju u vinu već i da uoče razlike između vina koja se dobijaju od određenih klonova iste sorte. Tako su mogli da precizno izaberu sorte za sadnju prema tipu vina koje se od njih dobija.

Prepodnevni deo programa je nastavljen predavanjem ”Sistemi navodnjavanja vinograda i voćnjaka” gospodina Marco Vanzini-ja, predstavnika firme Scova, Italija.

Posle ručka koji je priredjen za sve učesnike usledilo je nesvakidašnje predavanje gospodina Pierre Yves-a Bournerias-a iz Francuske, vodećeg stručnjaka Enološkog Instituta iz Šampanje na temu uticaja klime, suše i kiše na sadržaj i vrstu tanina u grožđu kao i na njegovu enološku zrelost. U skladu sa tim usledila su enološka uputstva i saveti u cilju minimalizacije prisustva trpkih tanina iz semenke grožđa u korist poželjnih tanina iz pokožice…

Program za prvi dan sajma završen je interesantnom prezentacijom proizvoda Sumpovin (5-6% sumporasta kiselina) i njegovim prednostima u odnosu na kalijum-meta-bisulfit, koje je održao gospodin Zlatko Svalina iz Hrvatske.

Drugi dan sajma započeo je izuzetnim predavanjem na temu ”Uticaji globalnog zagrevanja na vinograd i vino” koje je održao gospodin Vladan Nikolić predstavnik Lallemand-a najvećeg svetskog proizvodjača enoloških sredstava. Pažnja publike bila je potpuna dok su predstavljani polisaharidi, antocijani, tanini, fenoli i njihove međusobne interakcije u vinu…

Zatim su učesnici prisustvovali domaćoj premijeri prezentacije moderne tehnologije za upravljanje ne samo temperaturom u tankovima sa vinom već i samim tokom fermentacije vina i uslovima za njegovo odležavanje.Predavač je bio gospodin Klaus Deschka, predstavnik austrijske firme WFT Weintechnologie. Oprema omogućava merenje utroška šećera tokom fermentacije merenjem kolićine proizvedenog ugljen dioksida, čime se obezbedjuje sprečavanje zastoja fermentacije dok se fermentacija obavlja na najnižoj mogućoj temperaturi, što doprinosi očuvanju sortnih aroma u vinu. U slučaju opasnosti da dođe do zastoja fermentacije alarm se oglašava u vinariji a takođe i putem mobilnog telefona korisnika. Svi podaci, počevši od onih vezanih za sortu, parcelu, pH i procenat šećera u grožđu, pa do praćenja temperaturnog grafikona i dodatih enoloških sredstava se beleže u memoriji sistema i, ako vino bude dobro, sve radnje i svi parametri se mogu ponoviti i tokom naredne godine sa maksimalnom preciznošću.

U popodnevnom delu usledilo je predavanje o modernim sredstvima za filtraciju renomiranog češkog proizvodjača Hobra koje je održao gospodin Martin Sopouch. Na nedavno obavljenom ispitivanju u Nemačkoj filter ploče Hobra su ocenjene kao one koje mogu stajati rame uz rame sa filter pločama Pall Seitz i Begerow, s tim što su u ponudi Enovitisa Hobrine daleko jeftinije.

Na kraju, firmu Pluto iz Zagreba su predstavljali gospodin Hrvoje Zvonković i inženjer Nikica Pažin koji je održao i predavanje na temu upotrebe navojnih zatvarača u modernoj prizvodnji vina. Naime navojni zatvarači za vinske flaše beleže stalan rast prodaje u celom svetu…

Napomena: Enovitis je distributer svih brendova koji su bili prisutni na sajmu za tržište Srbije a u nekim slučajevima i za zemlje u regionu.

Puni lepih utisaka profesori, konsultanti, enolozi, predstavnici medija, vinogradari, voćari, vinari i prizvođači rakije iz cele zemlje i okruženja razišli su se sa čvrstom namerom da se opet sretnu na istom mestu iduće godine u još većem broju, na još većem i sadržajnijem sajmu Enovitis Expo 2014…

Pogledajte Emisiju ”Vino i vinogradarstvo” posvećenu sajmu Enovitis Expo 2013

[youtube id=”mdETcw2xwTY” width=”600″ height=”350″ autoplay=”no” api_params=”” class=””]